Forum > Στροφές

PIO κατα τη διαρκεια της προσγειωσης

(1/4) > >>

Γιώργος Μπίλλης:
Με αφορμη μια ασχημη εμπειρια PIO που ειχε φιλος αετατζης στη Γαλλια τον Ιουλιο που μας περασε (και στην οποια ημουν μαρτυρας), ανεβασα αυτο το βιντεακι στο φορουμ για να θυμουνται οι παλιοι και να μαθαινουν οι νεοι. Το βιντεο ειναι απο αγνωστο πιλοτο στις ΗΠΑ αλλα μεσες-ακρες δειχνει αυτο που ετυχε και στον φιλο μου πριν εναμησι μηνα.

Εδω να σημειωσω οτι ο Σουηδος συναθλητης ειχε ενημερωθει και ειχε δει βιντεο με PIO πριν κανει μαθηματα αερορυμουλκησης (πριν 2-3 χρονια) αλλα με τον ευκολο Icaro Eazy αετο που ειχε, δεν ηρθε ποτε αντιμετωπος με τετοια κατασταση. Αλλαζοντας αετο στις αρχες Ιουλιου σε Aeros Discus, εκανε μερικες πτησεις και τον βρηκε στα μετρα του. Τουλαχιστιον ετσι νομιζε. Μια μερα που επρεπε να προσγειωθουμε γρηγορα λογω επικειμενης καταιγιδας τραβηξε πολυ την μπαρα για να χασει παραπανισιο υψος στο τελικο σκελος της προσγειωσης. Αντι ομως για να παει ευθεια, εκανε κατι παρομοιο σαν αυτο που βλεπετε και στο βιντεο.

Ενω δηλαδη ειχε σπηνταρει πολυ με τον Eazy ολα αυτα τα χρονια, ο αετος δεν εβγαλε στην επιφανεια την αδυναμια του πιλοτου να διορθωσει PIO ή ακομα καλυτερα να μην μπει σε PIO. Ομως ο πιο ευαισθητος και γρηγρος Discus φανερωσε αυτο το κενο στις γνωσεις του φιλτατου με αποτελεσμα να μπει σε ασχημες ταλαντωσεις κοντα στο εδαφος και να δει το Χριστο φανταρο (see Jesus soldier).

Το συγκεκριμενο βιντεακι το ανεβασα και στο Σουηδικο φορουμ οπου κλασσικα παρουσιαστηκαν πιλοτοι (και παλιοι και νεοι) οι οποιοι δεν ξεραν τι ειναι PIO, δεν ξεραν τον τροπο αντιδρασης, δεν ξεραν τον τροπο αποφυγης κτλ. Οποτε μια υπενθυμιση καθε μερικους μηνες δεν βλαπτει.

Ειχα και εγω ασχημη εμπειρεια απο PIO λογω ελλειπους εξηγησης απο την μερια του εκπαιδευτη μου.....

Maroufidis_Costas:
δεν το ξέρω το φαινόμενο αλλά μου φαίνεται ότι παει πολύ χαλαρός για προσγείωση...λογικό δεν είναι να είναι ο αετός ανεξέλεγκτος?

Γιάννης Βασάκης:
 :redcart:  οχι Κωστα,το αντιθετο...αλλα ας το αναλυσει καποιος παλαιοτερος πριν αρχισουν να λεγονται διαφορα,γιατι δεν ειναι αστειο...

k1kostas:
  :sm_confused:  ..συμπεριλαμβου κ οι παθοντες,  βεβαιως βεβαιως

:sm_cool:   παντος του συγκεκριμενου του"βγηκε"

:kaigome:   καλαα  αυτη τη περιπτωση  http://www.youtube.com/watch?v=fH0Txuf75lI&feature=youtu.be  ..
ΔΕΝ τη συζηταω..   :gelia: (ξεχασε να περτσινοσηηηηη το ντουγανιιιιιι)

:sm_biggrin:  ευγε σ οποιον πιστευει... εκανε δουλεια  

Γιώργος Μπίλλης:
Οταν λες Γιαννη να εξηγησει το PIO ενας παλιοτερος, τι εννοεις ? Να βγει ο Francis Rogallo στο φορουμ και να μας λυσει τις αποριες? Μου φαινεται εσυ πρεπει να εισαι "ψιλοπαλιος" στο αθλημα.  

Παντως το φαινομενο μπορω να το περιγραψω και εγω, οχι μονο το εχω ζησει το ιδιο δραματικα οπως το βλεπετε και στο βιντεακι (εφτασα ενα σκαλοπατι πριν την πτωση) αλλα ειχα την τυχη να βρισκεται εκει ενας πιλοταρας ονοματι Andreas Olsson που μου εδωσε τα φωτα του σχετικα με τι ειναι PIO και πως αντιμετωπιζεται.

Το ΡΙΟ (Pilot Induced Oscillation) ειναι ταλαντωσεις που προκαλουνται απο τον ιδιο τον πιλοτο. Οι δυο κυριες αιτιες που ενας πιλοτος μπαινει σε ΡΙΟ ειναι:

1) αγνοια του πιλοτου σχετικα με το φαινομενο
2) ο τροπος αντιδρασης του αετου στις κινησεις του σωματος

Σχετικα με το πρωτο σημειο: ειναι δυστηχως γεγονος οτι οι εκπαιδευτες δεν δινουν αρκετη σημασια στο φαινομενο, πολλες φορες δεν το διδασκουν καθολου, αλλες φορες ο ιδιος ο μαθητης δεν καταλαβαινει επακριβως περι τινους προκειται και πως διορθωνεται (οπως και στην περιπτωση μου).
Ακομα και αν ενας εκπαιδευτης προσπαθησει να δωσει στο μαθητη να καταλαβει τι εστι PIO και ποιες αντιδρασεις απαιτει απο τον πιλοτο αυτο το φαινομενο, δεν ειναι σιγουρο οτι ο μαθητης θα καταλαβει. Ο μονος σιγουρος τροπος για να μαθει κανεις σωστα ειναι να πεταξει διθεσιο αετο με εκπαιδευτη και να εξασκηθει στο ΡΙΟ σε πραγματικες συνθηκες. Η διπλη πτηση με εκπαιδευτη, αυτο το οποιο ειναι τοσο αυτονοητο στην ελαφρα αεροπορια, δυστηχως δεν το εχουμε στο αθλημα μας. Ουτε εξομοιωτη πτησης εχουμε. Οποτε η διδασκαλια βασιζεται στην περιγραφη, στα βιντακια κτλ. Δυστηχως οι περιγραφες και τα βιντεακια στο εδαφος δεν καλυπτουν ολους τους μαθητες. Πολλοι μαθητες πρεπει να «το ζησουν» στον αερα για να το κατανοησουν.

Σχετικα με το δευτερο σημειο: ο αετος δεν αντιδρα αμεσα στην κινηση του πιλοτου δεξια-αριστερα. Υπαρχει μια χρονικη υστερηση 1/3 με 1/2 του δευτερολεπτου απο τη στιγμη που ο πιλοτος θα ριξει το σωμα του προς την μια μερια του τριγωνου μεχρι τη στιγμη που το φτερο θα αρχισει να παιρνει κληση. Αυτο ειναι κατι που περναει απαρατηρητο σε πιο χαμηλες ταχυτητες αλλα αρχιζει να παιζει ρολο σε πιο υψηλες ταχυτητες.
Παραδειγμα: εστω οτι ενας πιλοτος Χ (ο Βασακης!!!) πεταει με 45 χλμ την ωρα σε ευθεια και ξαφνικα μια αναταραξη του σηκωνει το αριστερο φτερο. Ο πιλοτος απλα θα διωρθωσει ριχνοντας το βαρος του προς τα αριστερα. Μολις το φτερο κατεβει και ειναι πλεον επιπεδο με τον οριζοντα θα επιστρεψει και αυτος στη μεση της μπαρας. Εστω οτι πηρε στον Βασακη 2 δευτερολεπτα απο τη στιγμη που το σωμα αρχισε να κινειται προς τα αριστερα εως τη στιγμη που επεστρεψε στη μεση της μπαρας.
Αν τωρα αρχισει να σπηνταρει και κραταει ταχυτητα 60 χλμ τοτε η ιδια αναταραξη θα απαιτησει μια πιο κοφτη κινηση απο τον Βασακη, δηλαδη θα ριξει το βαρος του για να κατεβασει το φτερο και θα ξαναγυρισει στο κεντρο της μπαρας σε πιο συντομο χρονικο διαστημα. Ενω δηλαδη το αριστερο φτερο εχει ανεβει το ιδιο οπως και πριν, ο πιλοτος χρειαζεται συνολικα μονο 1 δευτερολεπτο για να επαναφερει τον αετο στο οριζοντιο. Λογικο βεβαια, οσο πιο γρηγορα παει το πετουμενο, τοσο πιο μικρους χειρισμους απαιτει (και ο αετος και το αεροπλανο και ολα).
Αν τωρα ο Βασακης γκαζωνει και κραταει ταχυτητα 75 χλμ τοτε η ιδια αναταραξη απαιτει μια διορθωση η οποια θα ειναι πολυ κοφτη. Η κινηση του πιλοτου δηλ θα ειναι μια πολυ γρηγορη εκτιναξη του σωματος προς τα αριστερα και μετα επιστροφη στο κεντρο της μπαρας. Θα ειναι μια κινηση κατω του μισου δευτερολεπτου. Ουσιαστικα ο πιλοτος διωρθωνει και επιστρεφει στο κεντρο της μπαρας ΠΡΙΝ προλαβει ο αετος να ερθει στο οριζοντιο (διοτι ο αετος οπως ειπαμε εχει χρονικη υστερηση στις κινησεις μας). Με αλλα λογια ο πιλοτος εχει επιστρεψει στο κεντρο της μπαρας ενω ο αετος ακομα δεν εχει προλαβει να επανερθει στο οριζοντιο.

Αν σε αυτη την υψηλη ταχυτητα η κινηση του Βασακη δεν ειναι τοσο κοφτη, αν κρατησει λιγο περαπανω, τοτε ο αετος θα διορθωσει και θα συνεχισει να παιρνει κλιση προς την αλλη μερια. Αν δηλ ο Βασακης σπηνταρει στα 75 χλμ, φαει αναταραξη, ριξει το σωμα του για να διορθωσει αλλα περιμενει μεχρι να ερθει στο οριζοντιο το φτερο πριν ερθει και αυτος πισω στο κεντρο της μπαρας..... τοτε ο αετος οχι μονο θα επιστρεψει στο οπιζοντιο αλλα θα συνεχισει και θα παρει κληση προς την αλλη μερια. Και αν η επομενη διορθωση του πιλοτου Χ ειναι και αυτη οπως και η πρωτη τοτε ο αετος ΠΑΛΙ θα παρει κληση προς την αντιθετη μερια και ουτω καθ’εξης. Δηλαδη θα εχει μπει σε ΡΙΟ. Μπραβο ρε Χ Βασακη, και νομιζα οτι ολα αυτα τα χρονια κατι θα ειχες μαθει.  

Το παραδειγμα που εγραψα παρουσιαζει ενα πιλοτο που σπηνταρει. Μπορει βεβαια κανεις να μπει σε ΡΙΟ και με πολυ μικροτερες ταχυτητες, πχ νεοι μαθητες στο λοφο που κανουν υπερδιωρθωση οταν πετανε με 35 χλμ. Πετανε αργα και βλεπει ο εκπαιδευτης το φτερο να πηγαινει ποτε απο τη μια και ποτε απο την αλλη. Και αυτο ΡΙΟ ειναι, απλα εχει να κανει με την απειρια του νεου μαθητη. Και σιγουρα ειναι λιγοτερο σοβαρο, οπως και να το κανουμε αλλο ειναι να φας μια σαβουριτσα στο λοφο και αλλο ειναι να σκασεις κατω με 90 χλμ/ωρα. Αυτες οι υπερδιορθωσεις των καινουργιων μαθητων κρατανε 5-6 πτησουλες το πολυ, μετα καταλαβαινει ο μαθητης πως να μην κανει υπερδιορθωση. Οποτε η επομενη φορα που μπαινει σε ΡΙΟ ειναι βασικα σε μια φαση οπου εχει πεταξει αρκετες φορες, νομιζει οτι ο αετος συμπεριφερεται το ιδιο ομορφα στα 80 χλμ οπως και στα 40 χλμ και το τελευταιο που περιμενει ειναι να βγει εκτος ελεγχου.

Αντιμετωπιση: ο καλυτερος τροπος για να αντιμετωπισεις ΡΙΟ ειναι να γνωριζεις τι ειναι και να μπορεις να πετας τον αετο σε υψηλες ταχυτητες κανοντας αυτες τις μικρες, κοφτες διορθωσεις που απαιτουνται ετσι ωστε να εισαι εσυ που εχεις τον ελεγχο του αετου, να μην σε «προσπερασει» ο αετος δηλαδη.

Ενας αλλος ευκολος τροπος αντιμετωπισης του ΡΙΟ ειναι να επιβραδυνεις τον αετο σε ταχυτητα τριμ (ασε τον αετο να πεταξει μονος του) ετσι ωστε να μπορεσεις να τον διορθωσεις με την ανεση σου. Δηλ αν μπει ο πιλοτος σε ΡΙΟ και δεν μπορει να το αντιμετωπισει, τοτε αφηνει σιγα και ελεγχομενα την μπαρα να ερθει σε θεση τριμ και το παρτι σταματαει.

ΥΓ: Τα νουμερα που εχω γραψει στο παραδειγμα τα εχω βαλει πολυ χοντρικα, μην τα παρετε τις μετρητοις

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση